onsdag 9 september 2020

Nätterna På Winterfeldtplatz

Titel: Nätterna på Winterfeldtplatz 
Författare: Elin Boardy
Genre: skönlitteratur 
Förlag: Wahlström & Widstrand 
Sidor: 375 
Läst: 30/8-9/9-2020 
Betyg: 🌙🌙🌙🌙/5 


Handlar om: 
Hedvig har flyttat till sin faster i Berlin, hon har fått lära känna Mina, som bjuder med henne till festerna på Winterfeldtplatz. Hedvig upptäcker nya saker om sig själv. och i bakgrunden gör nazisterna sig mer o mer synliga. 

Tankar:
 Vi får följa Hedvig när hon går till fester, tar promenader, går på zoo, tar en fika på Romanisches café i Berlin. och ett litet ligg här o där, både med sin bästa vän Mina eller ett par killar😇. Enkla vardagliga saker. För en del kan detta bli en väldig långtråkig bok, för mig var det inte så, jag gillade att följa Hedvig, speciellt till festerna på Winterfeldtplatz hemma hos paret Florian och Heinz. Önskar att jag var på den maskeraden och kunde höra skvallret om Nunnan och Napoleon i badrummet. Och baktanken att detta sker under 1928 i Berlin gjorde alla dessa vardagliga saker lite mysiga.

Det som var mindre mysigt och bara hemskt är hur sakta men säkert Hitler började göra sig märkbar och alla Nationalsocialister aka Nazister också gör sig synbar genom att provocera folk genom att bara stå på gatan och se lite arga ut. På det sättet kan de få den andra starta slagsmålet först och sen använda ursäkten "vadå!? det var han som började??!" och så många mer fruktansvärda saker 😔

Hedvig var intressant men min personliga favorit är ändå Mina, Hedvigs bästa vän. Eftersom hon var lite mer vaken än Hedvig, uppfattade att Hedvig fokuserade mest på sin egen bubbla. Medans Mina hade mer kämpaglöd, jobbade med sitt parti, var trött på vara rädd konstant eftersom hon är lesbisk och slogs för rättvisa. Gillade även paret Florian och Heinz. Och nånting hände Florian, kommer inte avslöja vad men det gjorde att när jag läser om boken i framtiden kommer jag lägga ett extra öga på honom.  

Även om boken hade sina HBTQ element så ville jag gärna ha mer! Att Hedvig hade till exempel utforskat sin sexuella läggning lite mer, nu var det mesta enkelt straight sex. 

Tipsar boken till alla som vill ströva omkring i 1928's Berlin i en liten stund😋


       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Polcirkeln -Liza Marklund

  Handlar om:   Ett gäng tjejer håller en bokcirkel där de pratar om en gemensam bok de läst om, men en sommar försvinner en av tjejerna och...